W poranek Wielkiej Soboty w Nowej Białej na Spiszu odbyło się tradycyjne poświęcenie pokarmów, które jest ważnym elementem świątecznych obchodów Wielkanocy. Tego dnia mieszkańcy wsi przynoszą do kościoła koszyki ze święconką – ze specjalnie przygotowanymi produktami, które następnie są poświęcane przez księdza.
W typowym spiskim koszyku wielkanocnym znajdziemy wiele różnorodnych produktów. Zazwyczaj w koszyku umieszczane są chleb, jajka, kiełbasa, biały ser, chrzan, sól, masło, baranki cukrowe, babki piaskowe i inne.
Każdy z tych produktów ma swoją symbolikę i ważne znaczenie w kontekście obchodów Wielkanocy. Chleb reprezentuje ciało Chrystusa, natomiast jajka symbolizują zmartwychwstanie. Kiełbasa jest z kolei oznaką wieczności, a biały ser i chrzan to symbole oczyszczenia duszy. Sól i pieprz mają chronić przed złem, natomiast sól kamienna reprezentuje trwałość i nierozerwalność związku z Bogiem. Baranek natomiast symbolizuje Chrystusa, który złożył ofiarę za grzechy ludzkości.
fot. Grzegorz Kołodziej
zdjęcia z godz. 11:00
zdjęcia z godz. 12:00